Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Τον τελευταιο μηνα η ελληνικη κοινωνια γινεται μαρτυρας περικοπων.Ακομα περισσοτερων περικοπων.Πλεον,περικοπων και της σκεψης,ή μαλλον της δυνατοτητας για παραγωγη σκεψης.Η ηγεσια του υπουργειου Παιδειας,σε αγαστην συνεργασια με την αντιστοιχη-αν υπαρχει-του υπουργειου Πολιτισμου,θετουν σε ενεργοποιηση το προγραμμα «λιγοτερη σκεψη-περισσοτερη εξουσια».
Το πανηγυρι της μικρονοιας ξεκινησε από την αποφαση(ποια;) του κυριου Γερουλανου να προχωρησει σε καταργηση των επιδοτησεων των θεατρικων σκηνων,με αποτελεσμα πολλες από αυτές-χαρακτηριστικο το παραδειγμα του Αμφι-θεατρου του κορυφαιου εθνικου μας σκηνοθετη Σπυρου Ευαγγελατου-να κινδυνευουν με κλεισιμο,ή,στην καλυτερη περιπτωση,με προφανη ποιοτικη μειωση του επιπεδου των παραστασεων. Είναι πασιφανες ότι ο ελληνικος λαος προκειται να απωλεσει και το τελευταιο διαχρονικο καταφυγιο αυτονομιας και ελευθερης αναπτυξης της προσωπικοτητας που του ειχε απομεινει.Το θεατρο. Ο ιστορικος εθισμος των Ελληνων στην Τεχνη του Θεατρου,ως εξελικτικη του πνευματος και παραγουσα αιχμηρη κριτικη σκεψη,θυσιαζεται στον βωμο των εκατομμυριων που πρεπει να εξασφαλιστουν για να ειμαστε οι υπακουες θεραπαινιδες του δυτικου θιασου,για την δικη του ειρηνοποιο παρασταση στη Λιβυη.Η νοηματοδοτηση που προσφερει η κυβερνηση της παρακμης στο θεατρο δεν είναι η πραγματικη του ουσια,δηλαδη αναγκη,μελετη του υπαρκτικου προβληματος του ανθρωπου,ανησυχια,αποτυπωση συναισθηματων και πραγματικοτητας.Για τον κυριο Γερουλανο το θεατρο είναι μια πολυτελεια,μια βαρετη συνηθεια ενός μικρου κομματιου της κοινωνιας,οποτε,φυσικα,συμφερει να περι-κοπει.
Ο ελληνικος λαος,όπως αναφερθηκε όμως,εχει εθιστει ιστορικα στο θεατρο και συνειδητοποιει ποσο αταλαντος υποκριτης είναι ο υπουργος. Διοτι,αυτό που περικοπτεται είναι η ανεξαρτησια του πνευματος και,μεσω αυτης,η ασκηση κριτικης στην εξουσια. Οποτε,ο υπουργος θα προτιμησει να διατηρησει τις επιδοτησεις των ποδοσφαιρικων cosa nostra,για την περαιτερω εξαχρειωση και εξηλιθιωση των μαζων. Η αποτυχια ή επιτυχια των ενεργειων του-ποιων;- θα φανει,αλλωστε στο χειροκροτημα. Μονο που τα χερακια,ισως να μην χτυπησουν το ένα το άλλο,τελικα…
Η δευτερη ταφη της ελληνικης παιδειας σημειωνεται από την επισημως διορισθεισα υπευθυνη του Γραφειου Κηδειων(Υπουργειο Παιδειας το λενε στο Υπουργικο Συμβουλιο μεταξυ τους). Το κηδειοχαρτο αναφερεται στην συγχωνευση σχολειων. Χωρις να εχει υπαρξει μια στοιχειωδης μελετη των δυσκολιων μετακινησης,προσαρμογης,εκμαθησης που θα υποστουν τα παιδια αλλα και χωρις στοιχειωδη κατανοηση της εκτοξευσης των ποσοστων ανεργιας των εκπαιδευτικων,η κυρια Διαμαντοπουλου αναψε το πυροτεχνημα της συγχωνευσης σχολειων. Γιατι; Γιατι,πολύ απλα,αυτό το κατασκευασμα επλασαν οι «φωτισμενοι» συμβουλατορες της! Αδιαφορωντας για την ετυμηγορια θεσμικων οργανων,όπως το Εθνικο Συμβουλιο Παιδειας, αλλα και για την συνεχιζομενη κακοποιηση των ελληνικων νοικοκυριων, καλουπωνει την νεολαια στις ιδεες της για την παιδεια και όχι το αντιστροφο! Επιτελους,η παιδεια είναι ένα συνταγματικα κατοχυρωμενο δημοσιο αγαθο,που πρεπει το κρατος να επιτρεπει την παροχη του με κάθε δυνατο τροπο και όχι να εφευρισκει μεθοδους για να το περιοριζει.
Αλλα η υποκρισια και στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν εχει ορια.Η κυβερνηση που εκοπτετο για την αποκεντρωση και δημιουργησε ολοκληρο υπουργειο Περιφερειακης Αναπτυξης,αποδεικνυει με αυτό το μετρο ότι εγκαταλειπει στη μοιρα τους τα χωρια της επαρχιας,αποκοπτοντας τους κάθε δεσμο με υποψια προοδου,δηλαδη με τα νεα μυαλα. Και το αποκορυφωμα της φαυλοτητας; Η σοσιαλιστικη,προοδευτικη,φιλελευθερη,μεγαλη δημοκρατικη παραταξη φουσκωνει τα πανια του ρεβανσισμου της και αγγιζει το απογειο της εκδικητικοτητας,αναφεροντας πως,εάν μαθητες και εκπαιδευτικοι δεν συμμορφωθουν προς τας υποδειξεις,οι ωρες μαθηματων θα συμπληρωθουν τα σαββατοκυριακα και τους καλοκαιρινους μηνες!

Λυπουμαστε,αλλα κάθε εκδηλωση αντιστασης θα τιμωρειται παραδειγματικα.Γι΄αυτό, σκασε και κολυμπα.

Τριτη,αλλα όχι τελευταια καταπως φαινεται,ταφη της ελληνικης παιδειας,το περιβοητο θεμα με την διανομη πανεπιστημιακων συγγραμματων.Το Γραφειο Κηδειων αποφασισε να αλλοιωσει τον χαρακτηρα της δημοσιας δωρεαν παιδειας,οριζοντας ως παροχη συγγραμματων την διανομη ενός μοναχα βιβλιου.Εστω ότι αποδιδουμε το συγκεκριμενο μετρο στο γενικοτερο πλαισιο συμμαζεματος των οικονομικων του κρατους. Ποση ηλιθιοτητα μπορει να κυριαρχει σ’αυτό το στρατηγικης σημασιας υπουργειο,ώστε να μην αντιλαμβανεται ότι για να υπαρχουν περισσοτεροι του ενός τομοι για ένα μαθημα,προφανως θα εξυπηρετουν την ολοκληρωμενη διδασκαλια του! Αλλα και τουτο εντασσεται στο πλαισιο της αποσπασματικοτητας και της προχειροτητας,με την οποια εκτελουνται όλα από τον συγκεκριμενο θιασο-τραγελαφο. Και το γελοιον επιχειρημα που χρησιμοποιει το Γραφειο Κηδειων; Θελει να καταπολεμησει τα εκδοτικα συμφεροντα…Ασφαλως,ο Σακκουλας είναι ο ιδιοκτητης των μεγαλοεφημεριδων και μεγαλοκαναλιων της Ελλαδας…

Η μεθοδευμενη προσπαθεια πνευματικου ευνουχισμου του ελληνικου λαου θα πρεπει πρωτα να περασει από τις συμπληγαδες των ιστορικων εθισμων του.Κι αυτοι λενε: Καμια περικοπη στην γνωση,στην παιδεια,στον πολιτισμο,στην ελευθερια.

1 σχόλιο:

  1. Ο λόγος σου είναι μεστός, δουλεμένος, εκπέμπει αυτοπεποίθηση ικανή να πείσει, προδίδει σφαιρική ενημέρωση και μοσχοβολά κριτική και ώριμη σκέψη. Είναι ένα άριστο άρθρο, άξιο να ανταγωνισθεί αυτά των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Δεν μπορώ να σου κρύψω την-καλοήθη- ζήλια μου για τον τρόπο που τα γράφεις! Μπράβο και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή